Tatlı Patates Kızartması, Henüz Türkiye'de fazla yaygın olmayan ve değeri henüz bilinmeyen tatlı patatesin besin değeri oldukça yüksek bir sebzedir. Bu nedenle artık birçok büyük markette satışa sunulmaya başlanmıştır. Tatlı patatesin tadı ise bilinen patates ile hiçbir alakası yoktur. Tatlı Patates, patates ile bal kabağının karışımı arasında bir tadı vardır.
Sıcak ülkelerde yetişen tatlı patates, Ülkemizde de birkaç ilde yetişmektedir. Tatlı patatesin kabuk iç kısımları diğer patateslere hiç benzemez. Değişik türde renk türleri vardır. Tatlı patatesin iç kısımları, mor, beyaz, sarı, kahverengi, kırmızı veya turuncu renkte olabilir. Türkiye'de yetişen tatlı patateslerin çoğunun içi sarı veya beyaz renkte olur. Tatlı patates ile birçok yemek, kızartma ve garnitür hazırlanabilir. Ancak çocukların en çok severek tükettiği yemek tatlı patates kızartmasıdır. Bu nedenle tatlı patatesin içindeki besin değerlerini göz ardı etmeden çocukların en çok sevdiği kızartma ile çocuklarınıza yedirebilirsiniz.
- Yarım çay bardağı sıvı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı kırmızı pul biber
- 3 adet büyük boy tatlı patates
- 1 yemek kaşığı soğan tozu
- 1 yemek kaşığı sarımsak tozu
- 1 yemek kaşığı kimyon
Tatlı Patates Kızartması Nasıl Yapılır?
Tatlı Patates Kızartması için, öncelikle tatlı patatesleri iyice yıkayın ve kabuklarını soyun. Daha sonra ince uzun dilimler halinde kesip doğrayın.
Yaklaşık olarak bir cm boyunca ve bir cm genişliğinde doğrayın. Daha sonra ayrı bir kap içinde kimyonu, sarımsak tozunu, soğan tozunu, pul biberi ve tuzu ekleyerek iyice harmanlayın. Daha sonra fırın tepsisine yağlı kâğıt sererek ince ince doğradığınız tatlı patatesleri serin. Daha sonra üzerine zeytinyağını gezdirin. Daha sonra üzerine harmanlanan baharat karışımlarını serpin. Tatlı patatesler birbirine değmeyecek şeklide fırın tepsisine dizin. Daha sonra önceden ısıtılmış olan 200 derecelik fırında tatlı patateslerin üzeri kızarana kadar yaklaşık olarak yirmi dakika kadar pişirin. Daha sonra fırın tepsisinden çıkararak servisini yapacağınız tabağa dizip servis edebilirsiniz. Dilerseniz sıcak dilerseniz de soğuk olarak tüketebilirsiniz. Ayrıca mayonez, ketçap ve özel sos karışımları ile ikram edebilirsiniz.