Kızartma

Kızartma, yağın içinde herhangi bir besin maddesinin ısıtılıp, pişirilmesi işlemidir. Kızartma için genelde yağ kullanılır. Besin maddeleri yağların içinde çok yüksek sıcaklıklara kadar çıkar. Bu yağlar hayvansal yağ veya bitkisel yağ olabilir. Hayvansal yağlar başka bir deyişle doymuş yağlar veya katı yağ dediğimiz yağlar, hayvansal ürünlerde bulunan yağlar ve bu ürünlerden yapılmış besin maddelerinin içinde bulunan yağlardır.
Bunlara süt, kaymak, peynir, tereyağı ve etlerin içinde bulunan yağlar örnek olarak verilebilir. Doymuş yağlarda LDL kolesterolü (Fazlası insan vücudu için zararlı olan bir kolesterol tipi) damar duvarına taşıyıp burada biriktirir. Bu durumda damar duvarında darlığa sebep olur ve kalbe giden kan miktarını azaltır. Bu yüzden kızartma için doymuş yağ kullanmak çok iyi bir fikir seçenek olduğunu söyleyemeyiz. Bitkisel yağları ise doymamış veya sıvı yağ olarak biliyoruz. Bunlarda kolesterol olmadığı için hayvansal yağlardan daha fazla tercih edilmelidir. Zeytinyağı, fındık, fıstık, ayçiçeği yağı gibi yağlar bitkisel yağlardır. Ayrıca kızartma için yağı seçerken bunun kalitesine de bakmak gerekir. Örneğin yağ yüksek ısıya dayanıklı olmalı ve kendi tadını pişirdiğimiz yiyeceklere vermemelidir. Yani yağı sadece kızartma için bir aracı olarak kullanırız.

Kızartma için iyi bir tencerede önemlidir. Isıyı çabuk ileten, besinleri dibine yapıştırmayan tipte olmalıdır. Bakır tava veya teflon (Neme, ultraviyole ışınlara ve yüksek sıcaklığı dayanıklı bir bileşik) kaplı alüminyum tavayı kızartma işlemi için kullanabiliriz.

Kızartacağımız besin parçalarının boyutlarına da bakmak gerekir. Biri büyük biri küçük olan besini kızartmaya çalıştığımızda biri yanarken diğeri daha pişmemiş olabilir. Aynı zamanda mümkün olduğunca farklı besinleri aynı tavada kızartmaya kalkmamalıyız. Çünkü her besinin pişme sıcaklığı farklıdır. Biri diğerinden daha erken pişecektir.

Besinleri kızartmaya başladığımız da arada karıştırmayı da unutmamalıyız. Çünkü ister tüm besin maddelerinin pişmesi ister aynı besin parçacığının pişmesi yemeğin daha lezzetli olması için önemlidir.

Son olarak besinlerin farklı sıcaklıklarda piştiğini unutmamalıyız. Örneğin kalın etler, patates, havuç gibi besinler 140 derecede pişerken, balık 180 derecede pişer. Bunu da iyi bir kızartma için akılda tutmak ve ona göre ısıyı ayarlamak gerekir.
19.01.2024 09:56:20
Kızartma ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kızartma Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kızartma"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Baharatlı Patates Kızartması

Baharatlı patates kızartması, patates kızartması kimsenin hayır diyemeyeceği sayılı lezzetlerdendir. Kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzetidir. Yine pizza...
Devamını Oku

Tavuk But Kızartma

Tavuk but kızartma çok lezzetli bir yemektir. Tavuk çok faydalı bir besindir. Özellikle çocuklarıza bolca yedirin. Misafirlerin ve çocuklarınızın ilk ön...
Devamını Oku

Galeta Unlu Tavuk Göğsü Kızartması

Galeta Unlu Tavuk Kızartması, bu muhteşem lezzet galeta unu sayesinde çok daha lezzetli ve çıtır bir tavuk halini almaktadır. Galeta unu ile hazırlanmış olan...
Devamını Oku

Balık Kızartma Sosu

Balık Kızartma Sosu, Balık her bölgede yetişen çok lezzetli olan bir besindir. Balığın birçok şekilde yapabiliriz. Mesela balık ızgara, balık tava ve daha bi...
Devamını Oku

Baharatlı Tavuk Kızartma

Baharatlı Tavuk Kızartması, tavuk herkes tarafından sevilerek tüketilen beyaz etlerin başında gelmektedir. Özellikle baharat eklenerek hazırlanan tavuk kızar...
Devamını Oku

Baget Kızartma

Baget kızartması, Tavuğu neredeyse herkes severek tüketmektedir. Üstelik çok sağlıklı ve lezzetli bir besindir. Evimizde ailemizle hazırladığımız bir akşam y...
Devamını Oku

Kuşbaşı Tavuk Kızartma

Kuşbaşı Tavuk Kızartma; Sağlık açısından faydalı ve diyetlerin vazgeçilmez et çeşidi olan tavuk eti, birçok şekilde isteğe göre yapılabilir. Tavuk kızartmayı...
Devamını Oku

Tavuk Bonfile Kızartma

Tavuk bonfile kızartma, Bilindiği üzere tavuk sağlığımız için faydalı besinlerden biridir. Doğru bir tarif ve sunumla bir o kadar da lezzetlidir. Sizin için ...
Devamını Oku

Fırında Unlu Kabak Kızartması

Fırında Unlu Kabak Kızartması: Fırında kabak kızartması oldukça hafif ve lezzetli oluyor. Kabakları baharatlar ile harmanlayıp bir de una bulayıp fırınd...
Devamını Oku

Tatlı Patates Kızartması

Tatlı Patates Kızartması, Henüz Türkiye'de fazla yaygın olmayan ve değeri henüz bilinmeyen tatlı patatesin besin değeri oldukça yüksek bir sebzedir. Bu neden...
Devamını Oku

Tavada Et Kızartma

Tavada Et Kızartma, Tavada et kızartma aslında bilindiği gibi zor değildir. Suyu kaçmasın diye et mühürlenecek, et fazla pişirmeyecek türünde söylenen s...
Devamını Oku

Tavada Balık Kızartma

Tavada balık kızartması, Balık çocuklarımızın zihin ve beden gelişimi için oldukça faydalı bir besindir. İçerdiği omega 3 sayesinde çocuklarımızın boylarının...
Devamını Oku

Tavuk Fileto Kızartma

Tavuk Fileto Kızartması, oldukça pratik olarak hazırlanan bu yemeği ben tavuk sevmiyorum diyen kişi bile bayılarak yiyeceğinden emin olabilirsiniz. Çoğunlukl...
Devamını Oku

Biber Kızartması Kaç Kalori?

Biber kızartması Kaç Kalori, İlk önce C vitamini deposu olan biber diğer sebzelere nazaran daha fazla vitamin bulunmaktadır. Ayrıca kan dolaşımını yükse...
Devamını Oku

Patates Püresi Kızartması

Patates Püresi Kızartması: Evde kolayca hazırlayabileceğiniz tarifler arasında yer alır. Birdenbire habersiz gelen misafirleriniz için veya aileniz için keyi...
Devamını Oku

Biber Kızartması Konservesi

Biber kızartması konservesi: Konserve hemen hemen herkesin yazdan kış için hazırladığı bir üründür. Yazın tazecik sebze ve meyvelerini kışın elde edemeyeceği...
Devamını Oku

Tavuk Göğsü Kızartma

Tavuk göğsü kızartma, Tavuk çok faydalı bir besindir. Özellikle çocuklarınıza bolca yedirin. Tavuk çok çeşitli olarak tüketilir. Tavuğun çorbası, yemeği ve h...
Devamını Oku

İstiridye Mantarı Kızartması

İstiridye Mantarı Kızartması, istiridye mantarının tadı inanılmaz derecede benzer. Tam bir protein deposudur. İstiridye mantarında kolesterolün düşmesini sağ...
Devamını Oku

Galeta Unlu Mantar Kızartması

Galeta Unlu Mantar Kızartması, mantar en iyi proteine sahip olan besleyici bir gıdadır. Özellikle et yerine mantar yediğiniz zaman aynı kalitede proteini alm...
Devamını Oku

Rendelenmiş Patates Kızartması

Rendelenmiş Patates Kızartması, Tüm insanlar muhakkak patates kızartmasını çok seviyordur. Bir de rendelenmiş patates kızartmasını denemelisiniz. Eminiz pata...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Baharatlı Patates Kızartması
Tavuk But Kızartma
Galeta Unlu Tavuk Göğsü Kızartması
Balık Kızartma Sosu
Baharatlı Tavuk Kızartma
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024