{ "title": "Zeytinyağlı Patates Kızartması", "image": "https://www.kizartma.gen.tr/images/Zeytinyagli-Patates-Kizartmasi-31.JPG", "date": "21.01.2024 13:41:49", "author": "Esma Aytan", "article": [ { "article": "Zeytinyağlı Patates Kızartması; Değerli arkadaşlar bildiğiniz üzere her ne kadar kızartmaları çok sağlıklı bulmasak da yemekten de vazgeçmiyoruz. Sabah kahvaltı da ya da çocuklar okuldan gelince hemen onlar için hazırlarız. Peki kızartma yaparken hangi yağı kullanacağız. Madem yemekten vazgeçmiyoruz en azından zararını en aza indirgeyelim:)

Zeytinyağıyla patates kızartılır mı diye soracak olursanız. Şöyle cevap vereyim; tabi ki kızartılır ve de daha sağlıklı olur. Zeytinyağının kaynama derecedir 220 °C'dir. Yani diğer bütün yağlara göre kaynama derecesi en yüksek olan zeytinyağı diğer yağlar gibi yanmaz ve de toksit oluşturmaz. Şu da var ki kaynama derecesine kadar kimyasal yapısını bozmayan tek yağdır. Ayçiçek yağına göre daha sağlıklı olan zeytinyağı kızartma içinde daha sağlıklıdır. Yıllardır bilinen gelen Ayçiçek yağının zararları, düşük sıcaklıkta kaynadığından bu zararları, anında kızarttığı patatese de geçiyor ve bu şekilde midemize giriyor. Bu nedenle sizlere tavsiyem kızartmalarınızda da zeytinyağını kullanın diğer yağlara göre daha kıtır bi patates kızartması elde ettiğinizi göreceksiniz. Hem çiçek ve mısır özü yağları gibi yapışmadan geçiyor yani temizliği de daha kolaydır. Zeytinyağının kızartmada yandığından şikâyet eden arkadaşlar var. Yapmanız gereken sadece orta harlı bir ocağa almak hem çıkan duman yandığı anlamına gelmez. Aynı zamanda zeytinyağıyla yapılan kızartma da kızartma esnasında, kendine has bir koku yayılır. Ama bu koku kızartmanıza geçmez. Şimdi makalemin sonunda vereceğim mesaj artık gönül rahatlığıyla patateslerinizi zeytinyağıyla kızartabilirsiniz.
" } ] }