{ "title": "Zeytinyağı İle Kızartma Yapılır Mı", "image": "https://www.kizartma.gen.tr/images/zeytinyagi_ile_kizartma_yapilir_mi.jpg", "date": "21.01.2024 00:06:31", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Zeytinyağı ile kızartma yapılır mı? Yapılabilir. Fakat ilk olarak da 2 özelliğe ilgi etmek gereklidir. Birincisi zeytinyağının asitlik derecesinin az olması kızartma yağı olarak da kullanılması bakımından daha uygundur. Asitlik derecesinin az olması şu manaya gelir. Saf, sızma veya virjin haldeki zeytinyağı değil de riviera olarak da adlandırılan zeytinyağlarının tüketimi kızartma bakımından daha uygundur. İkincisi ise zeytinyağı kızartma yapılırken ısı 80 derecenin üst kısmına çıktığına kendine özgü kokusunu yitirir. Başka bir deyişle zeytinyağlı bir yiyecek veya kızartma yapıldığında zeytinyağına özel koku alınamayacaktır.

Kızartma için zeytinyağının kullanılması uyumlu fiyat bakımdan da uygundur. Başka bir deyişle çiçek yağı diğer yağlara yönelik daha pahalıdır. Zeytinyağıyla kızartma yapılırken bol yağ kullanılacağı için de uyumlu fiyat olmayacaktır. Zeytinyağıyla yapılan kızartmalardan olan yağları süzerseniz dahi kullanmamalısınız. Kızartmanın en güzeli ve en sağlıklısı zeytinyağıyla yapılır. Bunun için nazaran zeytinyağı ile kızartma yapılır mı? Diye sorulduğunda tipik kanaat zeytinyağıyla kızartma yapılmayacağı yönündedir. Nedeni Ise zeytinyağı diğer yağlara yönelik daha fazla ısıya daha dirençli olup toksit oluşturmamaktadır. Zeytinyağını diğer yağlar benzeri rahatlıkla yanmaz. Ayçiçeği yağı 170 oC yanarken Zeytinyağı 210 oC ve daha üst derecedeki ısıya dayanabilir. Zeytinyağının yanmaya başladığı ısı derecesi 210 ve üstüdür. Sızma zeytinyağları kızartmada kullanıldığında 210 oC alt kısmında duman çıktığı görülebilir. Çıkan duman normaldir ve zeytinyağının yandığı manasına gelmez.

Zeytinyağları: Sızma ile Riviera arasındaki Değişiklik Ne? Hangisini Tercih Etmelisiniz?

Marketlerdeki en hoşlanarak gezinen bölüm zeytinyağların meydana geldiği raflardır. Bilhassa farklı nitelikte durumda olan yağları incelemeye ve aromasının farklı olduğuna inandıklarımı denemek gerekir. Yemeklerde, hamur işlerinde ve salatalarda yalnızca sızma zeytinyağı kullanın. Zeytinyağının en güzel özellikte olanı doğal sızma zeytinyağıdır. Bunun asitliği bir 'in altındadır. Zeytinyağının en güzel özellikte olanı doğal sızma zeytinyağıdır. Bunun asitliği bir 'in altındadır (Özgür yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gramda bir gramdan fazla miktarda olmayanlar). Bunun haricinde bir ve ikinci doğal zeytinyağları vardır ki bunların asitliği belli bir süre daha fazladır (Sızmalarda en çok miktarda 3.3 olabilir). Riviera zeytinyağı dendiği vakit tadı ve aroması sızma zeytinyağı denli iyi olmamış yağların bazı ısıl işlemlerden geçirilmesi neticesi ele geçirilen yağa (Arıtılmış zeytinyağı) %10-20 oranında doğal sızma yağ ilave ederek elde edilmiş yağ anlaşılır. Sızma zeytinyağlarının içerisinde bulunan mühim bileşiklerden durumda olan antioksidanlar ve fenoller rivierada yoktur. Sızma zeytinyağların bununla birlikte sıcak olmayan sıkım, erken hasat, organik benzeri özel üretim çeşitleri vardır. Aromaları ve tatları birbirinden ayrıdır. Türkiye'de çoğalış huzur için zeytinyağı üretenler var. Bu yağlar ciddi anlamda iyi yağlar. Bunları araştırıp bulmak gerekiyor.
" } ] }