{ "title": "Yoğurtlu Kızartma", "image": "https://www.kizartma.gen.tr/images/yogurtlu-kizartma.jpg", "date": "19.01.2024 23:55:39", "author": "Yonca emine çelik", "article": [ { "article": "Yoğurtlu kızartma, yoğurtlu kızartma da diğer sebze kızartmalarından farksız bir şekilde hazırlanır ve son olarak yoğurtlu sarımsaklı bir sos ile birleştirilir. Bu nedenle kahvaltılarda pek tercih edilmez. Daha çok öğlen yemeklerinde, beş çaylarında, günlerde, akşam yemeklerinde tercih edilir. Yoğurt ilave edilmesi hem kızartmanın ağırlığını bir nebze olsun hafifletir. Böylelikle daha sık olarak tüketilebilir. Şimdi sebzeler ile hazırlanan bir kızartmanın yoğurt sosu ile lezzetlendirildiği bir kızartma tarifimize bakalım.

Yoğurtlu sebze kızartması yapımı için gerekli malzemeler
Yoğurtlu sebze kızartması nasıl yapılır?

Sebze kızartmamız için ilk olarak tüm sebzeler güzelce yıkanır ve kurulanır. Patatesler, sarımsaklar, patlıcanlar, kabaklar soyulur. Biberlerin çekirdek kısmı temizlenir. İlk olarak patlıcanlar önce uzununa ikiye bölünür sonra her parça tekrar bölünür ve parmak şeklinde doğranır. Derin bir kaba alınır ve üzerini geçecek kadar tuzlu su konulur. Aksi halde çok yağ çeker. On dakika kadar bu su içerisinde beklettikten sonra kızartılmalıdır. Kızartmaları yaparken her sebze ayrı ayrı kızartılacak ve ayrı tabaklara alınacak sonra birleştirilerek domates sos dökülecek. İlk olarak patatesler ince ince dilimlenir ve ardından kâğıt havlu ile silinir. Bu sırada büyük bir tavaya bolca sıvı yağ konulur ve ocağa alınıp altı açılır. Yağ kızarıncaya kadar beklenir yağ kızarınca patatesler yağa aktarılır ve çok sık karıştırmadan kızartılır. Hafif kızarınca damak tadınıza göre bir miktar tuz atılır. Patatesler kızarmaya başlayınca kâğıt havlu serilmiş bir tabağa alınır ve ardından biberler parmak şeklinde doğranarak kızgın yağa atılır. Biberlerde kızarınca yine ayrı bir tabağa kâğıt havlu serilerek tabağa alınır. Ayrı tabağa almamızın sebebi kâğıt havlunun yağını iyi çekmesidir. Biberlerde kızarınca kabaklar dilimlenir yağa atılır ve kızartılarak tabağa alınır. Ardından havuçlar. Son olarak patlıcanlar kızartılır çünkü en çok yağ çeken odur. Patlıcanlar tuzlu sudan çıkarılır ve kurulanıp yağa atılır. Patlıcanlarda kızarınca yine kâğıt havlu serilmiş bir tabağa alınır ve sıra yoğurtlu sos da. Yoğurt sosu için yarım kilo yoğurt derin bir kaba alınır ve üzerine üç diş sarımsak ezilerek eklenir. Damak tadınıza göre de bir miktar tuz atılarak iyice karıştırılır. Sebzeler yoğurt sosu ile birleştirilirsen ister her birini ayrı servis tabaklarına alıp yoğurt sosu dökebilirsiniz. İsterseniz de hepsini büyük bir servis tabağına birbirine karıştırmadan dizer üzerine yoğurt sosunu eklersiniz. Tamamen size kalmış sunum aşaması. İstediğiniz sunum şeklini seçip yoğurt sosunu ekledikten sonra servis ediniz.

Afiyet olsun.
" } ] }