{ "title": "Yağda Hamur Kızartması", "image": "https://www.kizartma.gen.tr/images/Yagda-Hamur-Kizartmasi-64.jpg", "date": "20.01.2024 13:24:04", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Yağda Hamur Kızartması, hayvansal veya bitkisel ürünlerden elde edilen yağ ile undan yapılan hamurun pişirilmesiyle oluşan bir tür besindir. Hayvanlardan elde edilen sütün belirli aşamalardan geçirilmesiyle yağ elde edilir. Bitkilerde ise yağ oranı yüksek olan bitkilerden edilen besin kaynağıdır. Hayvanlardan tereyağı, iç yağı, kuyruk yağı elde edilir. Bitkilerden, ayçiçeği, zeytin, fıstık, fındık, ceviz, susam, badem, kanola gibi birçok meyve ve sebzelerden yağ üretilir. Tercihe göre bu yağlardan istenilen ile hamur kızartma işlemi yapılabilir.

Yağda hamur kızartması yapılacak olan yağlar, katı ve sıvı niteliktedir. Doymuş ve doymamış yağlar olarak gruplandırılır. Vücudun gereksinim duyduğu enerji deposudur. Bedensel gelişime katkı sağlar. Bedensel onarım özelliği vardır. Organların kaplanmasında destek görevi sağlayarak olası darbelere karşı zırh görevi üstlenir. Vitaminlerin bazılarının vücuda alınmasını sağlar. Vücut ısısını koruyarak dengede tutar. Vücuda aşırı alınan yağlar deri altına ve organların çevresine saklanır.

Yağda hamur kızartması için hamuru için gerekli malzemeler
Kızartmak için
Yağda Hamur Kızartması Nasıl Yapılır?

Yumurta, yoğurt, tuz iyice karıştırılır. Un ilave edilerek karıştırma işlemine devam edilir. Un eklenip hamur kıvamına geldiğinde kabartma tozu eklenir. Bu işlemin sonra yapılmasının sebebi kabartma tozunun daha etkili olması içindir.

Elde edilen hamur istenilen ebatta kesilerek ısınan yağ içerisine bırakılarak kızartılır. Kızaran hamurları mutfak havlu kâğıtları üzerine alırsanız yağını emerek azaltır. İsteğe göre sıcak ve soğuk olarak tüketilebilir.
" } ] }