{ "title": "Tavada Et Kızartma", "image": "https://www.kizartma.gen.tr/images/tavada-et-kizartma.jpg", "date": "23.01.2024 06:52:08", "author": "Gülistan Ateş", "article": [ { "article": "
Tavada Et Kızartma, Tavada et kızartma aslında bilindiği gibi zor değildir. Suyu kaçmasın diye et mühürlenecek, et fazla pişirmeyecek türünde söylenen sözlerin hiçbir değeri yok. Mutfak bilgilerinin çoğu eski aşçıların ustalarından öğrendikleridir ve bu babadan oğula geçen miras gibi \"aşçılar arasında\" tekrar edilip kalmıştır. Çoğu mutfak bilgileri, günün şartlarına uygun güncelleştirilmemiştir. Günümüzde artık her şey az çok değişime uğradı. Bu değişikliklere mutfak teknikleri, araç, gereç, gıda malzemeleri de dahildir. İnsanın canı et yemek istediğinde eti nasıl seviyor ise sevdiği şekilde pişirir. Az pişmiş eti seviyor ise et fazla ısıya maruz kalmayacağı için sulu ve yumuşak olur. Eti çok pişmiş seviyor ise doğal olarak et fazla süre ısıda kalacağından, etteki su buhar olup uçar ve et kuru olur.

Yağda kızartılan etler lezzetli olmakla birlikte sindirilmeleri zordur. Kızartma yapılacağında derin bir kap ve bol yağ kullanılmalıdır. Aksi halde kızartma yapılacağında yağ yanar. Kızartma yapılacak etler, un veya galeta tozuna bulanarak kızartmalıdır. Et yağda kızartıldığında sertleştiği için yağda kızartmalar pek tavsiye edilmez.

Tavada pişen etler az miktarda yağ içerisinde 2-5 dk. Da pişebilen alamünit denilen yemek türlerindendir. Fransız mutfağında ise tavada az yağda pişen etli yemeklere sote denir. Tavada kısa sürede pişebilecek bir etin malzemesinin kalitesi güzel olmalıdır. Etin pişeceği tencere -tavanın da etin iyi ve yapışmadan pişmesi için önemlidir. Tavada az yağda kızaracak etler önce rafine yağında da kızartılır, etin pişmesine yakın bu yağ dökülerek tereyağı ilave edilir ve bir buçuk iki dk. Kadar etin altı ve üstü tereyağı ile pişirilir. Pişirilen yemek tabağa konur ve üzerine tereyağı dökülerek servis edilir. Profesyonel mutfaklarda et tavada piştikten sonra etteki kan tavanın dibinde bırakmış olur. Buna 2-3 kaşık jüy eğer yok ise konsome koyup 1 dk. Kaynatıp etin üzerine döküp servis etmek gerekir. Eti kızartırken et sulanırsa sertleşir, yanarsa da acı bir tat olur. (Fakat bu yanma kömür gibi yanma değil, etin tavanın dibine bırakacağı kanın yanarak tava dibinde oluşan siyahlanmanın ete bulaşması neticesindeki meydana gelen acılıktır.)

Tavada et kızartması için tavuk, balık, sığır eti kullanılır. Bu etler tavada hiçbir işlem yapılmadan pişirileceği gibi, soslanarak da pişirilebilir. Tavada et kızartmak için en uygun tava tabanı kalın olan tavalardır. Eğer ince tabanlı tavalarla da et pişirilse çelik tavalar ısı bakımından en idealidir. Tava ısıtıldıktan sonra üzerine tabanını örtecek miktarda yağ konulur. Ardından oda sıcaklığında olan etin üzerine hafif tuz eklenerek tavaya konur. 2 dk. Gibi bir süre ile ilk yüzeyi pişirildikten sonra, diğer yüzeyi döndürülerek aynı sürede bu da pişirilir. Her iki yüzeyi kızarmış olan etin bundan sonraki pişirme süresi, kişinin eti nasıl sevdiği ile ilgilidir. Az pişmiş et, orta pişmiş et ya da çok pişmiş et pişirme süresine göre olur.
" } ] }