{ "title": "Tavada Ekmek Kızartması", "image": "https://www.kizartma.gen.tr/images/Tavada-Ekmek-Kizartmasi-58.jpg", "date": "20.01.2024 05:48:28", "author": "burhan yumruk", "article": [ { "article": "
Tavada ekmek kızartması, yani yumurtalı ekmeğe hayır diyebilen çok az kişi vardır diye düşünüyorum. Ekmek kızartması bayat ekmekleri değerlendirebilmek için çok iyi bir fırsattır. Ülkemizde her gün binlerce insanın karnını doyurabileceği kadar ekmek çöpe atılmaktadır. Bizler ekmeğin kıymeti bilmezken dünyanın farklı ülkelerinde insanlar ve özellikle de çocuklara açlığa yenik düşerek hayatlarını kaybetmektedir. Bu nedenle bizler de ekmek israfı konusunda daha duyarlı davranmalıyız. Açken iş dönüşü uğradığımız markette kendimizi kaybederek aldığımız ekmeklerin fazlasını hemen yemekten sonra derin dondurucuya atarsanız ertesi gün tekrar çıkarttığınızda ilk aldığınız gibi taze olur ya da ekmeği istemeden bayatlamasına sebep oldunuz yine çaresi var. Hafta içi bayatlayan ekmekleri yine dondurucuda muhafaza ederek hafta sonu kahvaltıda ekmek kızartması yaparak değerlendirebilirsiniz. Ayrıca bayat ekmekten köfte, galeta unu gibi şeyler yaparak çeşitliliği de arttırabilirsiniz. Tavada ekmek kızarması yumurtalı ve yağlı olduğu için biraz ağır gelebilir. Bu nedenle yaz sıcaklarında değil de kış mevsiminde yapılması daha sağlıklı olabilir. Ekmek kızartması bana hep çocukluğumu hatırlatır.

Tavada ekmek kızartmasının yapımı malzemeler
Tavada ekmek kızartması nasıl yapılır?

Ekmek kızartmasının yapımı için bayat ekmekleri dağılmadan dilimleyin. Ben bayat bazlama ile yapmayı tercih ediyorum Bazlama daha az yağ çekiyor ve daha hafif oluyor. Eğer bazlama kullanırsanız bazlamayı dört parçaya ayırın.

Harcının hazırlanması için geniş yayvan bir tabakta yumurta ile tuzu çırpın. Tuz yumurtanın kolay karışmasını sağlar. Üzerine kimyon ve baharatı da ilave ederek biraz daha karıştırın. Kimyon yağda kızaran yumurtanın kokusunu alması için kullanılır. Eğer sevmiyorsanız kullanmayabilirsiniz. Harç hazırlandıktan sonra bir tavaya bol miktarda yağ doldurun ve kızdırın. Yağ iyice kızdığında ekmekleri yumurtaya arkalı önlü batırarak yavaşça kızgın yağa atın. Ekmekler kızardıkça yenilerini yaparak tüm ekmekleri bitirin. Bu arada kızaran ekmekleri havlu kâğıt serilmiş servis tabağına dizin. Tüm ekmekler bittiğinde tavada ekmek kızartması hazır olmuş demektir. Sıcakken servis etmeniz önemlidir. Ayrıca tavada ekmek kızarması beyaz peynirle birlikte yenilirse çok lezzetli olur. Eğer bazlama kullanırsanız arasına biraz kaşar peyniri ya da beyaz peynir de koyabilirsiniz. Hem çocuklar için de daha besleyici bir kahvaltı hazırlamış olursunuz.
" } ] }