{ "title": "Sebze Kızartma", "image": "https://www.kizartma.gen.tr/images/sebze-kizartma.jpg", "date": "19.01.2024 19:19:28", "author": "Yonca emine çelik", "article": [ { "article": "Sebze kızartması, sebze kızartması brançlarda, öğle yemeklerinde, beş çaylarında, akşam yemeklerinde sıklıkla tüketilir. Sevmeyen yoktur fakat fazla yağlı olduğu için yemeğe korkan vardır. Ama her gün yemiyoruz diyerek kendini rahatlatarak bir oturuşta koca bir tabak yiyende vardır. Ben de onlardan yanayım. Kesinlikle bir kızartma tabağı geri çevirilmemelidir. Üzerine bir de sarımsaklı domates kızartması döküldüyse değmen keyfime. Yanına sıcak bir pide ve isteğe göre ayran, çay, kola. Kim hayır diyebilir ki. Sebze kızartmaları meze olarak da çok sık olarak tüketilir. Özellikle kırmızı kapya biber, patlıcan kızartılarak üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek çok güzel mezeler hazırlanabilir. Kızartma bu her şekilde oluru vardır. Şimdi karışık bir sebze kızartması tarifine bakalım.

Sebze kızartması yapımı için gerekli malzemeler
Sebze kızartması nasıl yapılır?

Sebze kızartmamız için ilk olarak tüm sebzeler güzelce yıkanır ve kurulanır. Patatesler, sarımsaklar, patlıcanlar, kabaklar soyulur. Biberlerin çekirdek kısmı temizlenir. İlk olarak patlıcanlar önce uzununa ikiye bölünür sonra her parça tekrar bölünür ve parmak şeklinde doğranır. Derin bir kaba alınır ve üzerini geçecek kadar tuzlu su konulur. Aksi halde çok yağ çeker. On dakika kadar bu su içerisinde beklettikten sonra kızartılmalıdır. Kızartmaları yaparken her sebze ayrı ayrı kızartılacak ve ayrı tabaklara alınacak sonra birleştirilerek domates sos dökülecek. İlk olarak patatesler ince ince dilimlenir ve ardından kâğıt havlu ile silinir. Bu sırada büyük bir tavaya bolca sıvı yağ konulur ve ocağa alınıp altı açılır. Yağ kızarıncaya kadar beklenir yağ kızarınca patatesler yağa aktarılır ve çok sık karıştırmadan kızartılır. Hafif kızarınca damak tadınıza göre bir miktar tuz atılır. Patatesler kızarmaya başlayınca kâğıt havlu serilmiş bir tabağa alınır ve ardından biberler parmak şeklinde doğranarak kızgın yağa atılır. Biberlerde kızarınca yine ayrı bir tabağa kâğıt havlu serilerek tabağa alınır. Ayrı tabağa almamızın sebebi kâğıt havlunun yağını iyi çekmesidir. Biberlerde kızarınca kabaklar dilimlenir yağa atılır ve kızartılarak tabağa alınır. Ardından havuçlar. Son olarak patlıcanlar kızartılır çünkü en çok yağ çeken odur. Patlıcanlar tuzlu sudan çıkarılır ve kurulanıp yağa atılır. Patlıcanlarda kızarınca yine kâğıt havlu serilmiş bir tabağa alınır ve sıra domates de. Domatesler küçük küçük doğranır ve tavadaki yağ azaltılır iki üç yemek kaşığı kadar kalması yeterli. Üzerine domates eklenir. Domates kızarırken sarımsaklar tuz ile esilir ve domatesin üzerine eklenir. Karıştırılır ve suyunu salıp sos kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Domates pişerken kızartılmış tüm sebzeler büyük bir servis tabağına sıralı bir şekilde dizilir. Domates sosu pişince üzerine eklenir ve servise hazır.

Afiyet olsun.
" } ] }