{ "title": "Kızartma", "image": "https://www.kizartma.gen.tr/images/kizartma.jpg", "date": "19.01.2024 09:56:20", "author": "kemal adigüzel", "article": [ { "article": "
Kızartma, yağın içinde herhangi bir besin maddesinin ısıtılıp, pişirilmesi işlemidir. Kızartma için genelde yağ kullanılır. Besin maddeleri yağların içinde çok yüksek sıcaklıklara kadar çıkar. Bu yağlar hayvansal yağ veya bitkisel yağ olabilir. Hayvansal yağlar başka bir deyişle doymuş yağlar veya katı yağ dediğimiz yağlar, hayvansal ürünlerde bulunan yağlar ve bu ürünlerden yapılmış besin maddelerinin içinde bulunan yağlardır. Bunlara süt, kaymak, peynir, tereyağı ve etlerin içinde bulunan yağlar örnek olarak verilebilir. Doymuş yağlarda LDL kolesterolü (Fazlası insan vücudu için zararlı olan bir kolesterol tipi) damar duvarına taşıyıp burada biriktirir. Bu durumda damar duvarında darlığa sebep olur ve kalbe giden kan miktarını azaltır. Bu yüzden kızartma için doymuş yağ kullanmak çok iyi bir fikir seçenek olduğunu söyleyemeyiz. Bitkisel yağları ise doymamış veya sıvı yağ olarak biliyoruz. Bunlarda kolesterol olmadığı için hayvansal yağlardan daha fazla tercih edilmelidir. Zeytinyağı, fındık, fıstık, ayçiçeği yağı gibi yağlar bitkisel yağlardır. Ayrıca kızartma için yağı seçerken bunun kalitesine de bakmak gerekir. Örneğin yağ yüksek ısıya dayanıklı olmalı ve kendi tadını pişirdiğimiz yiyeceklere vermemelidir. Yani yağı sadece kızartma için bir aracı olarak kullanırız.

Kızartma için iyi bir tencerede önemlidir. Isıyı çabuk ileten, besinleri dibine yapıştırmayan tipte olmalıdır. Bakır tava veya teflon (Neme, ultraviyole ışınlara ve yüksek sıcaklığı dayanıklı bir bileşik) kaplı alüminyum tavayı kızartma işlemi için kullanabiliriz.

Kızartacağımız besin parçalarının boyutlarına da bakmak gerekir. Biri büyük biri küçük olan besini kızartmaya çalıştığımızda biri yanarken diğeri daha pişmemiş olabilir. Aynı zamanda mümkün olduğunca farklı besinleri aynı tavada kızartmaya kalkmamalıyız. Çünkü her besinin pişme sıcaklığı farklıdır. Biri diğerinden daha erken pişecektir.

Besinleri kızartmaya başladığımız da arada karıştırmayı da unutmamalıyız. Çünkü ister tüm besin maddelerinin pişmesi ister aynı besin parçacığının pişmesi yemeğin daha lezzetli olması için önemlidir.

Son olarak besinlerin farklı sıcaklıklarda piştiğini unutmamalıyız. Örneğin kalın etler, patates, havuç gibi besinler 140 derecede pişerken, balık 180 derecede pişer. Bunu da iyi bir kızartma için akılda tutmak ve ona göre ısıyı ayarlamak gerekir.
" } ] }