{ "title": "Kalamar Kızartma", "image": "https://www.kizartma.gen.tr/images/kalamar-kizartma.jpg", "date": "19.01.2024 23:06:25", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Kalamar kızartma, kalamarın en lezzetli tüketildiği pişirilme şeklidir. Kalamar direkt olarak kızartılmamalıdır. Çünkü kızardıktan sonra sert olur. Lezzetine varmak, istediğiniz gibi dışı çıtır, içi yumuşacık bir kalamar yemek isterseniz, mutlaka kızartmadan önce kalamarın marine edilmesi gerekir. Kalamar kızartma biraz özen ister. Hem kızartmadan önce sosunu hazırlayacaksınız hem de sunum aşamasında özel soslarla birlikte ikram etmelisiniz. Sizlere lezzetli kalamar nasıl kızartılır, nasıl servise hazır hale getirilir konusunda yardımcı olmak istedik. Bunun için güzel bir tarif hazırladık. Hep birlikte mutfağa girelim, kalamarı kızartmaya hazırlayalım. Hepinize kolay gelsin.

Kalamar kızartma öncesi sos nasıl yapılır?

Kalamar genellikle hazır ayıklanmış ve doğranmış şekilde satılır. Bu şekilde kalamarı aldıysanız önce güzelce yıkayın ve suyunun süzülmesi için süzgece alın. Hamarat bayanlar kalamarı ile kendileri ayıklayabilir. Buna sözümüz yok. Dilerseniz kendiniz ayıklayarak, dilediğiniz kalınlıkta dilimleyebilirsiniz. Şimdi hazırlayacağımız sos sayesinde yumuşak bir kalamar kızartacaksınız. İhtiyacınız olan malzemeler ise;
Sos malzemelerimiz bunlar. Bunları bir kâsenin içinde kalamarlarla birlikte karıştırabilirsiniz. Ancak en iyi sonucu kalamarları bir naylon poşete koyarak, malzemeleri içine koyarak alabilirsiniz. Daha sonra poşetteki kalamar ve sos malzemelerini elinizle iyice ovarak, köpükleninceye kadar yoğurun. İsterseniz poşeti içindekilerle birlikte bir şişeyle dövebilirsiniz. Bunu 10-15 dakika kadar yapın. Daha sonra buzdolabına poşetle birlikte koyarak, 1-2 saat dinlenmesini sağlayın. Bu sos malzemelerinin içinde en önemlisi tuzdur. Kalamarı ağzınıza layık şekilde marine edecektir.

Kalamar kızartma sırasındaki marine sos

Kalamarı iyice dinlendirdikten sonra, dolaptan çıkarın. Bu yaptığınız sos kalamarın yumuşak olmasını sağlayacak. Şimdi hazırlayacağımız marine sos ise kalamar kızardığında dışının çıtır olmasını sağlayacak. Biliyorsunuz en lezzetli kalamar içi yumuşak, dışı çıtır olandır. Şimdi kalamarı içinde bulunduğu poşetten çıkarın ve yıkamayın. Bunları başka bir poşetin içine alın. Karıştırmayı poşetin içinde yapmamızın nedeni, sos malzemeleriyle kalamarın iyice karışması içindir. Şimdiki sos için ihtiyacınız olan malzemeler ise;
Bu malzemeleri de kalamar poşetinin içine atın. İyice poşeti çalkalayarak karıştırmaya başlayın. Artık kalamar kızartma işlemine başlayabiliriz.

Kalamar kızartma nasıl yapılır?

Kalamarı kızartmak için, en önemli husus bol sıvı yağ kullanmaktır. Tavanın içinde bol sıvı yağı kızdırın. Kalamarı kızartırken kızgın yağın içine teker teker atmanız gerekir. Çünkü yağın ısısı kaybolmamalı. Zaten kalamar kısa sürede kızarır. Fazla kızarırsa, kayış gibi olur ve lezzetini kaybeder. Bu aşamaya kadar verdiğiniz emeklerin boşa gitmesini istemezsiniz sanırız. Kalamarı sadece 3-4 dakika kızgın yağda kızartmanız yeterli gelir. Yağın içinden aldığınız kalamarları kâğıt peçete üzerine alırsanız, fazla yağını da almış olursunuz. Son bir hatırlatma yapalım. Tavaya kalamarı teker teker atıyorsunuz ve içine fazla kalamar koymuyorsunuz. Gerekirse 3-4 partide kalamarları kızartın. Ancak her defasında yağın kızmasına zaman tanıyın.

Kızarttığınız kalamarların henüz işi bitmedi. Servis aşamasında kalamarı özel bir sosla ikram etmenizi tavsiye ederiz. Bunun için en basit sos mayonezli sostur. Bunun için mayonez, iki diş sarımsak, biraz tuz ve 1 tatlı kaşığı limon suyunu homojen olacak şekilde karıştırın. Bu sosu baharatlarla zenginleştirebilirsiniz. Kalamar kızartma ile sosunuzu da ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }