{ "title": "Fırında Kızartma", "image": "https://www.kizartma.gen.tr/images/firinda-kizartma.jpg", "date": "19.01.2024 04:41:12", "author": "ali haydar şahin", "article": [ { "article": "Kızartma özellikle çocuklar için vazgeçilmez yiyecekler arasındadır. Birçok yaş grubuna hitap eden kızartma Türk mutfağında oldukça geniş bir yere sahiptir ve her mutfakta ev hanımlarının kurtarıcısı olmaktadır. Kızartma denilince akla ilk gelen tavada bol yağ içinde yapılan patates, biber, patlıcan ve benzeri kızartmalardır ancak daha hafif ve sağlıklı olan fırında kızartma yapımı da günümüzde oldukça rağbet görmektedir. Diyet yapan kadınlar veya kolesterol hastası olan insanlar için daha uygun olan fırında kızartmanın oldukça geniş bir tarif listesi vardır. Kabak, patates, patlıcan, et, tavuk, balık, karnabahar ve saymakla bitmeyecek kadar çok çeşidi vardır. Bunlardan en çok öne çıkanları şu şekilde tarifleri ile sıralayabiliriz.

Fırında Karışım Sebze Kızartması Malzemeleri
Fırında Karışım Sebze Kızartması Nasıl Yapılır?

Patateslerin kabukları soyularak ince ince yarım ay şeklinde doğranır. Yine patlıcanların kabukları alacalı bir şekilde soyulur ve patlıcanlarda serçe parmak büyüklüğünde doğranır. Biberler ortadan ikiye bölündükten sonra tekrar uzun kısmından da ikiye bölünerek doğranır. Kabukları soyulan sarımsaklar küçük halkalar şeklinde doğranır. Doğranıp hazırlanan tüm malzemeler bol su ile iyice yıkanır ve suyu süzülür. Suları süzülen sebzeler fırın tepsisine dökülür ve üzerine tuz ile yağ eklenip iyice karıştırılır. Harmanlanmış olan sebzeler artık kızartma işlemi için hazırdır ve iki yüz derecelik fırında patatesler pişip kızarmaya başlayıncaya kadar bekletilir. Oldukça hafif bir lezzet olan bu kızartma salçalı sarımsak sosu veya sarımsaklı yoğurt ile servis edilir.

Fırında Hamsi Kızartması Malzemeleri
Fırında Hamsi Kızartması Nasıl Yapılır?

Orta kılçıkları temizlenerek ayıklanan hamsiler bol su ile iyice yıkanır. Suyu süzülen hamsilerin üzerine tuz ve sıvı yağ eklenerek iyice karıştırılır. Ardından fırın tepsisine yağlı kâğıt serilir ve yağlanmış olan hamsiler una bulanarak tepsi içine dizilir. Önceden ısıtılmış 220 derece fırında balıklar kızarıncaya kadar pişirilir. Oldukça hafif ve az zahmetli olan bu yemek ev hanımlarını de balık kokusundan kurtarmaktadır. Salata ile servis edilir.

Fırında Karnabahar Kızartması Malzemeleri
  • İki adet orta boy karnabahar
  • İki adet havuç
  • Bir yemek kaşığı un
  • Bir su bardağı süt
  • Bir adet yumurta
  • Rendelenmiş kaşar peyniri
  • Tuz ve karabiber
Fırında Karnabahar Kızartması Nasıl Yapılır?

Karnabaharlar çiçekleri bozulmayacak şekilde doğranır ve iyice yıkanır. Ardından tıraşlanan havuçlar yuvarlak bir şekildi doğranır ve derin bir tencere içerisine alınarak üzerine karnabaharlar da eklenerek beş dakika kadar pişirilir. Pişirme işlemi çok uzun sürmemelidir. Pişirme işlemi sırasında bir kap içerisinde yumurta ve süt iyice çırpılarak karıştırılır. Fırın tepsisine alınan karnabahar ve havucun üzerine içine tuz ve karabiber de eklenmiş olan sütlü karışım dökülür ve son olarak rendelenmiş olan kaşar peynir karnabaharın üzerine serpiştirilir. Pişmeye hazır hale gelen karnabahar önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Sarımsaklı yoğurt ile servis edilebilir.
" } ] }