{ "title": "Çipura Kızartma", "image": "https://www.kizartma.gen.tr/images/cipura-kizarttma.jpg", "date": "21.01.2024 13:40:53", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Çipura Kızartma; Halk arasında adı çupra olarak da bilinen bu lezzetli balık genelde Akdeniz bölgesindeki sularda yaşar. Benim gibi Ege kıyılarında tatil yapmayı seviyor ve zıpkın ile avlanıyorsanız çiftlik çuprası yerine kendi vurduğunuz çuprayı hazırlamanızı ve afiyetle yemenizi tavsiye ederim. Ege ve Akdeniz bölgesindeki suların gelişimleri için yeterli mineralleri sağlamasından dolayı buralarda üremelerini ve gelişimlerini sürdürmektedirler. Ekim, Kasım ve Aralık aylarında ürediklerinden dolayı bu aylarda avlanmaması gerektiğinde altını çizmekte fayda görüyorum. Etlerindeki kılçıkların iri ve az olması yerken de daha az zahmetli olmasını sağlıyor. Kültür yani çiftlik balığı olarak üretimine uygun olduğu için süpermarketlerde genellikle çiftliklerde üretilen çupralar satılmaktadır fakat deniz çuprası kadar lezzetli değildir. Size tavsiyem balık hallerinden temin etmeniz ya da kendiniz avlamanızdır.

Ayrıca haftada 1 gün balık tüketiminin vücudumuzun sağlığı açısından da çok büyük faydası vardır. İçerisindeki Kalsiyum, fosfor ve demir gibi vücudumuza dinçlik ve özellikle gelişim çağlarındaki çocukların gelişimini sağlamasında oldukça büyük etkisi olan balık tüketimine özen gösterilmelidir. Ayrıca yapılan araştırmalara göre düzenli balık tüketen kişilerde zihin yorgunluğu olmadığı, kalp krizi riskini ve tansiyonu düşürdüğü tespit edilmiştir. Etinde bulunan A vitamini gözler içinde çok faydalıdır. Biraz zahmetli olması ile harika bir çupra kızartma tarifine geçiyorum.

Çipura Kızartma Malzemeleri
Çipura Kızartma Nasıl Yapılır?

Balıkları güzelce suda yıkadıktan sonra balıkların pullarını bıçak yardımı ile sıyırdıktan sonra karın bölgesini keserek içini temizleyip güzelce tekrar yıkıyor ve bir süzgeç içinde beklemeye alıyoruz. Balıkların sığabileceği bir kap içerisine sarımsakları rendeleyin. Zeytinyağı, tuz ve karabiberi de ilave edip güzelce karıştırın bu karışım balıklara daha güzel bir lezzet katacaktır. Daha sonra balıkları bu sos ile güzelce soslayın ve buz dolabında yaklaşık 1 saat dinlendirin iyice sosla özleşmesi gerekiyor. Teflon tava ya sıvı yağı ekleyip balıkların iki tarafı da kızarana kadar çevirerek pişirin. Soğan ve yeşillik ile servis ederken üzerine limon sıkmayı unutmayınız.

Afiyet olsun.
" } ] }