{ "title": "Balık Kızartma", "image": "https://www.kizartma.gen.tr/images/balik-kizartma(1).jpg", "date": "21.01.2024 14:58:46", "author": "Soner Bahsi", "article": [ { "article": "Balık Kızartma, Balık son derece faydalı olan deniz ürünlerinden en lezzetli olanlarından birdir. Pek çok kişinin zekâ açısından da faydalı olması sebebiyle tükettiği bilinir. Balık, çocuklarda ve öğrencilerde, özellikle sınav zamanlarında ve okul derslerinde başarının hedeflenmesinde alınması gereken gıdalardandır. Sadece zekâyla sınırlı olmayan balığın faydaları kalbe de çok iyi geldiğiyle bilinir. Elbette sadece öğrencilerin, çocukların değil tüm bireylerin mutlaka yemesi gerekmektedir. Tüm bu yararının yanında balığın en büyük dezavantajı kokusudur. Balığın çiğ hali de pişmiş hali de biraz ağır kokar. Özellikle balık kızartması yapıldığı zaman tüm eve kokusu siner. Hatta sırf kokusundan dolyı balık kızartması yapmaktan vazgeçildiği bile olur. O halde önce balık kızartmasının nasıl yapılması gerektiğini sonra da evde kötü kokunun nasıl giderilmesi gerektiği hakkında size bilgi verelim.

Balık Kızartması İçin Malzemeleri
Balık Kızarması Nasıl Yapılır?

Balıkları temizlettirerek almanızı tavsiye ederim. Eğer balıklar büyük ise kılçıklarının ayıklanması gerekir. Eğer küçük balık alacaksanız hamsi gibi. Kılçıklı tüketebilirsiniz. Hatta balık kılçığı vücuda oldukça faydalıdır. Bu nedenle küçük balık yaptığınızda kılçıkları da tüketin. Ama iyice çiğnediğinize çok dikkat edin. Balıklar temizlendikten sonra bir güzel yıkatın ve süzgece alın. Ardından sıvı yağı tavaya alın ve kızmasını bekleyin. Suları süzülen balıkları tuz ve kekikle avcarlayın (Karıştırın) yavaşça tavaya dizin ve kızartın. Arka ve ön kısmını çevirin ki her yeri pişsin. Servis tabağına alın ve üzerine limon gezdirin. Sıcak sıcak tüketin. Şimdiden sizlere afiyet olsun.

Balık Kokusuna Çözüm Önerileri

Balık kokusunu geçirmek için ilk olarak balık kızarır kızarmaz yağı dökün ve tavanızı çamaşır suyuna batırın. Mutfağın tüm kapı pencerelerini açın ve diğer odaların kapıları kapalı olsun. Ardından mutfakta çamaşır suyu yardımıyla tezgâhı ve ocağı silin. Bir tencerenin içine bir fincan sirkeyi sulandırarak kaynatın ki kokuyu çeksin. Balık kokusu elinde kaldıysa elinize limon sürün ve biraz beklettikten sonra sabunlayın. Balık yapmadan önce temizlik yapmak yerine temizlik gününden önce balığı yaparsanız daha kalıcı olur. Aynı zamanda kahve kokusu da balık kokusunu bastırır. Balık yaptıktan sonra cezvede kahvenizi kaynattıktan sonra dumanın yayılması için bir süre bekleyin ve öyle fincanlarınıza alın. Bir başka koku giderici yöntem de bir şişenin içine (Spreyli bir şişe) biraz kolonya ve yumuşatıcı karıştırıp mutfağa ve yemek masasının etrafına sıkın.
" } ] }